30 Kasım 2010 Salı

Mesnevi’yi okumak



 Mevlana’nın 735. Vuslat Yıl Dönümü kapsamında Mesnevi’den seçilen 11 eserle ruhsal terapi yapılıyor. Dr. Faik Özdengönül “Antidepresan ilaç almadan uyuyamadıklarını söyleyenler Mesnevi’den birkaç hikaye okuduktan sonra rahatlıkla uyuyabiliyorlar” dedi.
Dr. Faik Özdengönül, Mesnevi Öğretisiyle Ruhsal Terapi yapıyor. Özdengönül, Mevlana’nın ünlü eseri Mesnevi’nin baştan başa insanları olgunlaştıran problemlere dayanıklı kılan bir kitap olduğunu kaydetti.

Psikolji ile örtüşüyor

Özdengönül, psikoloji ile uğraşan doktorların Menevi’yi çok iyi bilmesi gerektiğini ifade ederek, “Ben 9 yıldır psikoterapi alanında kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalında doktora yaptım. Yeditepe Üniversitesi’nde hipnoz ve psikoterapi kurslara katıldım, Psikoterapi Enstitüsü’nde 3 yıl bütüncü psikoterapi eğitimi gördüm” dedi.

800 çeşit terapi var

Dünyada 800 çeşit terapi tekniği olduğunu, ancak davranışçı, bilişsel, dinamik ve varoluşçu terapiler olmak üzere 4 ana gruba indirgenebildiğini belirten Özdengönül, Mesnevi’nin hepsini kapsayan bütüncü yaklaşım sergilediğini ve Mesnevi’de bu ekollerin her birisinin örneklerini görmenin mümkün olduğunu söyledi.
Özdengönül, Mesnevi’nin bir psikoterapi kitabı gibi okunabileceğini de vurgulayarak, şöyle devam etti: “ Mesnevi okuduktan sonra her şeye pozitif bakıyorsunuz. İyiliğini gözeten, her şeyi düzenleyen bir yaratıcı var. Sıkıntıda olsanız bile bu sizin için iyi bir durum olabilir. Baba, bazen çocuğuna onun iyiliği için kızar. Mesnevi her şeyi öyle güzel anlatıyor ki olumsuz düşünecek bir şey kalmıyor. Sorunlar kendiliğinden gidiyor. Biz terapide bunları anlatıyoruz.”

Hadi depresyonunu, fobini bırak

Özdengül, dünyaca ünlü terapist Milton Erickson'un terapi yöntemleri ileMesnevi'de anlatılan hikayelerin bire bir örtüştüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:"Erickson, Amerikan hikayeleri anlatarak insanları tedavi ediyor. Hastaile terapist arasında bir direnç bulunması gerekiyor. Bir insana 'hadi pencereyi kapat' dediğimizde kapatır, ancak 'hadi depresyonunu, fobini bırak' dediğimizde ise aynı şey olmaz. İşte hikayeler insandaki bu direnci ortadan kaldırıyor. İnsanın rahatsızlığını gidermek için bilinç dışı düzeyde telkin vermek gerekiyor.Bunu hikayeler, anekdotlar, atasözleri rahatlıkla yapıyor. Aradaki direnci kaldırıp kişiyi transa sokuyor ve telkinleri daha kolay yapabiliyorsunuz. Mesnevideki hikayeler de bunu yapıyor."Etkinlikler süresince toplam 11 program yapacaklarını, Mesnevi'deki 180 civarındaki hikaye arasından seçecekleri farklı hikayelerle terapi yapacaklarınıdile getiren Özdengül, burada bütüncü bir psikoterapi yöntemi kullandıklarını belirtti. 

MEVLANA'NIN OLMAZSA OLMAZI DUADIR 

Özdengül, terapiye katılanlardan olumlu tepkiler aldıklarını ifade ederek, "programın sonunda niyaz (yalvarma) bölümü koyduk. Mesnevi'de, Mevlana'nın olmazsa olmazı niyazdır, duadır ve yakarıştır. Katılımcılarla birlikte niyaz ediyoruz. Çok iyi geldiğini ve rahatladıklarını söyleyenler oluyor. Antidepresan ilaç almadan uyuyamadıklarını söyleyenler şimdi Mesnevi'den birkaç hikaye okuduktan sonra rahatlıkla uyuyabildiklerini söylüyorlar" dedi. Hedefinin, "bir hazinenin üzerinde uyuduğumuzu insanlara fark ettirmekolduğunu kaydeden" Özdengül, Mesnevi'nin rahatlıkla okunabilecek ve üzerine medeniyet inşa edilebilecek bir kitap olduğunu herkese göstermek istediğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder