7 Kasım 2010 Pazar

Depremleri Haber Veren Canlılar


İngiltere’deki açık üniversite Milton Keynes araştırmacıları, çiftleşme mevsimindeki erkek kurbağaların deprem gibi önceden sezilmesi zor olayları haber verebileceğini düşünüyor.
Biyolog Rachel Grant, İtalya’nın L’Aquila kentinde 6 Nisan 2009′da meydana gelen depremden önce bölgedeki çiftleşme alanlarında kurbağaları incelediklerini ve depremden 5 gün önce erkek kurbağaların davranışlarında ani bir değişim saptadıklarını anlattı.
Elde ettikleri bilgilerin Bufo bufo (siğilli kurbağa) cinsi bu kurbağaların önemli sismik olayları önceden kestirebildiklerini ve buna uygun davranış benimsediklerini ortaya koyduğunu anlatan bir başka araştırmacı Tim Halliday de, depremden 12 gün önce L’Aquila’ya 74 kilometre uzaklıkta kurbağaları incelediklerini, depremden 5 gün önce ise bölgedeki erkek kurbağaların bir anda yüzde 96 oranında azaldığını saptadıklarını kaydetti.
Araştırmacılar, çiftleşme mevsimi bitene kadar normalde çok sayıda erkek kurbağanın aktif olduğunu da hatırlattı ve L’Aquila’da depremden 3 gün önce de çiftleşme sayısının sıfıra indiğini belirtti.
Depremin üzerinden 10 gün ve son büyük artçı depremin üzerinden de 2 gün geçtikten sonra bölgedeki kurbağaların sayısının normalden çok az olduğuna işaret eden araştırmacılar, kurbağaların depremden bu kadar zaman önce tam olarak ne tür bir sinyal aldıklarını ise bilmediklerini kaydetti.
Araştırmacılar, kurbağaların faaliyetlerinin azalmasının, gazların iyonize olduğu iyonosferdeki deprem öncesi bazı düzensizliklerle aynı zamana rastladığına dikkati çekerek, alçak radyo frekanslarında saptanan bu düzensizliklerin radon gazı kaçaklarıyla ya da yer çekimi dalgalarıyla bağlantılı olabileceğini düşündüklerini kaydetti.
Geçmişte, fil, balık, kurt ya da yılanlar gibi başka hayvanların depremi önceden haber verip vermediğine ilişkin araştırmalar yapıldığına, ancak kurbağalardaki kadar kanıtlayıcı bulgular elde edilemediğine dikkat çekiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder