11 Kasım 2010 Perşembe

Kızılderili Laneti


160 yıllık bir Kızılderili laneti, sonu sıfır ile biten yıllarda seçilen ABD başkanlarını ‘‘trajik’’ bir şekilde vuruyor. Seçilen başkanlar, çeşitli nedenlerden ya başkanlıklarını yapamıyor ya da yaşamlarını yitiriyorlar. 7 Kasım 2000 seçiminin galibi hálá belli olmazken, bu eski lanetin yine işleyip işlemeyeceği ABD’de büyük bir merak konusu haline geldi.
Shawnee Kabilesi Reisi Tecumseh ile merkezi otorite Beyaz Saray arasındaki savaşın başlangıcı 1808 yılına gidiyor. Reis Tecumseh, aynı yıl, Tippecanoe Nehri kıyısında bir Kızılderili köyü kurdu. Amacı, Kızılderili kabileleri arasında birlik yaratmak ve üzerlerine doğru adım adım gelen ortak düşman ‘beyaz adam’ı mağlup etmekti. Tecumseh, kurduğu köyü de geleceğin başkenti olarak düşünmüştü.
Kızılderililer güçlendikçe Indiana’daki beyazlar giderek rahatsız olmaya başladı. 1811′de, Indiana Valisi William Henry Harrison, düzenli ordusuyla birlikte Kızılderililerin üzerine yürüdü. Tecumseh, adam toplamak için güneye gitmişti. Tecumseh’in kardeşi Tenskwatawa, büyük bir mücadele sergiledi, ama Kızılderililerin neredeyse hepsi öldü. Reis Tecumseh, üç ay sonra Indiana’ya döndüğünde bütün rüyaları ve dünyası yıkılmıştı.
1840 yılında katliamı gerçekleştiren Vali William Henry Harrison, ABD Başkanı seçildi. Bunun üzerine o sırada hasta olan Reis Tecumseh, ölümcül bir lanette bulundu. Kızılderilileri kılıçtan geçiren Harrison, Beyaz Saray’da göreve başladıktan bir ay sonra hasta oldu. Harrison, 4 Nisan 1841 günü de zatürreeden öldü.
Sonu sıfırla biten yıllar trajedi getirdi
Abraham Lincoln: Suikast kurbanı
ABD’de özgürlük kahramını olan Abraham Lincoln, 1860 yılında ABD’nin 16′ıncı Başkanı oldu. Köleliği kaldıran Abraham Lincoln, 1865′te bir suikast sonucu yaşamını yitirdi.
James A. Garfield: Altı ay geçmeden
Garfield, 1880 yılında başkan seçildi. Ama göreve başladıktan 6 ay sonra bir suikast sonucu yaralandı ve 19 Eylül 1881 günü öldü.
William McKinley: Delinin biri kurşunladı
William McKinley, 1900′de ikinci kez başkan seçildi. Bir yıl sonra Eylül 1901′de Buffalo’da, bir deli tarafından kurşunlanarak öldürüldü.
Warren G. Harding: Yolsuzluk ve kalp krizi
Harding, 1920′de başkan oldu. Ama yönetimindeki bazı kişilerin adları yolsuzluğa karıştı. Harding, ‘‘Teapot Skandalı’’ skandalının halka yansımasını önlemeye çalıştı. Ama 1923′de kalp krizinden öldü.
Franklin D.Roosevelt: Beyin kanaması
ABD’nin efsanevi başkanlarından Franklin D. Roosevelt, sonu sıfırla biten 1940 yılında üçüncü kez seçildi. Felçliydi ve 12 Nisan 1945 günü beyin kanamasından yaşamını yitirdi.
John F. Kennedy: En genç ölen başkan
Sonu yine sıfırla biten 1960 yılında ‘‘ABD’nin en genç başkanı’’ oldu. Halkın çok sevdiği Kennedy, üç yıl sonra görev başındayken Dallas’ta bir suikasta kurban gitti.
Ronald Reagan: Suikast ve Alzheimer
Ronald Reagan, 1980′de başkan seçildi. 69 gün sonra bir suikast girişiminde yaralandı. Reagan bugün yaşıyor, ancak çok ilerleyen Alzheimer hastalığı nedeniyle eşini bile tanıyamayacak halde.
(Kasım CİNDEMİR, Hürriyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder